BLOG

Evo što trebate učiniti da bi vam klima u autu radila što bolje

Cijena je kompletnog servisa klima-uređaja, koji traje oko pola sata, od 300 do 400 kuna, a ovisi i o količini plina koji treba dopuniti. Klima-uređaj u automobilu jedni koriste tek nekoliko mjeseci u godini, drugi čitavo vrijeme. No, u ljetnim je mjesecima svima svakodnevno u pogonu. Kad je riječ o ulasku u automobil uzavreo na suncu, klima-uređaj spasonosno je rješenje. No, često ga uzimamo zdravo za gotovo, dijelom i zbog toga što ga u hladnijem dijelu godine rijetko koristimo.

MS je cjelogodišnja guma - možda ste u krivu!

Ovisno o godišnjem dobu, geografskoj lokaciji i klimi koja vlada u određenom području koriste se i različite vrste automobilskih guma.

GUME, ZAŠTO SU JEDNE SKUPLJE OD DRUGIH!

Svakog vozača zanima kako dobiti što kvalitetniju gumu po što nižoj cijeni. Naravno, objasnit ćemo vam u "čemu je kvaka".

Tehnike kočenja

U ovom članku ćemo upoznati osnovne i napredne tehnike kočenja. Kako bi bolje razumjeli te tehnike, te proces kočenja općenito, prvo ćemo obraditi teoriju kočenja. Sile kočenja su mnogo veće od sila ubrzanja (akceleracije), stoga se na kočenje treba obratiti posebna pozornost. Iako ovo zvuči trivijalno, mnogi vozači na to ne misle!

Kako pravilno održavati klima uređaj u automobilu?

Kao i svaki drugi sistem u automobilu, i klima uređaj traži redovno održavanje. Ovi savjeti će Vam pomoći da produžite radni vijek i olakšate funkcioniranje klime u Vašem automobilu. Provjerite klima uređaj u Vašem automobilu na vrijeme Prvi savjet koji Vam možemo dati je da provjerite klima uređaj u Vašem automobilu na vrijeme. Nemojte čekati ljetne vrućine da biste to učinili, nego je isprobajte na proljeće. To će Vam dati dovoljno vremena da otklonite eventualne nedostatke. Uključite klimu pritiskom na dugme A/C, isprobajte da li dovoljno hladi, da li ventilator “puše” na svim brzinama…

Kako pročitati oznake na boku gume?

Kako pročitati oznake na boku gume Kad kupujete gume, važno je znati što sve brojevi i slova na boku znače. Ovi brojevi i slova su važna za pronalaženju prave gume za vaše vozilo. Na primjer pogledajmo na Goodyear Eagle, * P205 / 55R 16 89H * P205 / 55R 16 89H P identificira svoju gumu kao putničku gumu. P označava PMetric. Ako oznaka vaše gume počinje s LT umjesto P to identificira gumu kao kamionsku gumu. P205 / 55R 16 89H

Kako izabrati motorna ulja?

FUNKCIJE MOTORNIH ULJA Glavne funkcije koje motorno ulje mora ispuniti su • Podmazivanje i smanjenje trenja • Hlađenje motora • Održavanje čistoće motora • Zaštita od korozije • Ispunjavanje neravnina u svrhu održavanja kompresije PODJELA I VRSTE MOTORNIH ULJA PREMA NASTANKU Mineralna motorna ulja su tekuće gorivo dobiveno iz mineralne i biljne baze kao produkt destilacije nafte, katrana, ugljena, drveta itd. Većinski udio sastava mineralnog motornog ulja čine ugljikovodici. Mineralno motorno ulje je supstanca relativno niske vrijednosti koja se stvara u velikim količinama. Zbog niske cijene izrade i sveprisutne opskrbe, velika je njihova eksploatacija u raznim domenama života. Do nedavno su se mineralna motorna ulja, kao jedina opcija, upotrebljavala u moto industriji, no napretkom tehnologije i tehničkim usavršavanjem vozila, standardi su se promijenili i mineralna motorna ulja više nemaju dovoljno dobra svojstva koja bi zadovoljavalja suvremene standarde za podmazivanje motora.